Logo trefpunthouten.nl


Maatje Louise: “Superleuk om met Quirine op stap te gaan”

Met een glimlach van oor tot oor gaat de 12- jarige Quirine uit Houten naast haar vrijwilligster Louise Willems (44) zitten in haar vaders woonkamer. Ze kan haar ogen niet van haar maatje afhouden en houdt speels haar hand vast. Als Louise tijdens het gesprek uit legt wat zij allemaal samen doen als maatjeskoppel van Handjehelpen, valt Quirine haar bij met het enthousiast roepen van losse woorden zoals ‘zwemmen, tunnel en tosti’.

HOUTEN - De ouders van Quirine, Lennaert en Sandrien uit Houten, zochten ondersteuning bij de opvoeding van hun dochter. Zij heeft een zeldzaam syndroom waardoor ze een verstandelijke beperking heeft, moeilijk praat en soms een epilepsieaanval krijgt. Quirine gaat naar een school voor speciaal onderwijs en heeft twee middagen thuis begeleiding van Reinaerde. Sandrien: “Je moet in haar meer tijd en energie steken dan een gezond kind. Ik kan haar niet alleen buiten laten spelen. Soms raak ik zelf geïsoleerd omdat ik altijd voor haar zorg. Dan is het heerlijk als Louise haar ophaalt, dan heb ik even tijd voor Matthijs, Quirine’s broer of wat anders.”

Enorme klik

Louise meldde zich twee jaar geleden als vrijwilligster bij Handjehelpen en werd direct voorgesteld aan Quirine. Moeder Sandrien: “Er was direct een enorme klik en na de kennismaking zijn ze meteen samen op stap gegaan.” Louise: “Ik haal haar altijd op om te gaan zwemmen, naar het bos te gaan, iets te bakken of te knutselen. En we eten dan vaak een tosti. Ze staat mij altijd al met haar jas aan op te wachten achter het raam en is dolblij om mij te zien. Dat is zo bijzonder. Het is superleuk om met haar op stap te gaan. Ik neem haar vaak mee naar mijn eigen huis en ook daar is ze heel erg thuis. Mijn kinderen vinden het fijn als ze komt en ik vind het ook belangrijk dat mijn kinderen leren wat het is om een beperking te hebben. Nu ze Quirine kennen kijken ze daar heel anders tegen aan. Ik verheug mij altijd op een middagje met haar, het voelt nooit als moeten. Ik krijg energie van haar,” aldus de vrijwilligster die vroeger in de gehandicaptenzorg werkte en nu een full-time baan heeft bij Werk en Inkomen Lekstroom.

Stoer

Quirine is een stoer kind dat zó van de schommel afspringt en onverschrokken tunneltjes in duikt. Louise: “Dat vind ik ook heel erg leuk aan haar. Ook in het zwembad kan ze heel goed uit de voeten. Ik vond zwemmen de eerste keer wel spannend maar het gaat gewoon heel goed. Haar moeder vindt dat ze nog bandjes om moet, maar haar vader denkt daar anders over”, zegt ze grappend. “Ik wil jullie als ouders echt een compliment maken hoe nuchter jullie met haar om gaan. Dat is echt heel erg mooi om te zien,” aldus de vrijwilligster. Sandrien: “Ik vond het op mijn beurt heel erg leuk om te zien hoe vrij Quirine bij jou thuis is. Ze zat lekker in de laatjes in de keuken te rommelen en jouw kinderen gingen zo relaxed met haar om. Zo leuk dat zij een soort van eigen leventje heeft bij jou. Ik hoop dat je nog heel lang bij ons blijft als vrijwilliger!”

Ook wat voor een ander betekenen? Kijk voor bijzonder vrijwilligerswerk op: www.handjehelpen.nl

Reageer als eerste
Meer berichten