Bewoners Wijnand Jonkers en Elisa Verwoest in ecowijk Mandora: "Het voelt als een dorpsgemeenschap." Foto: Càrola Rietdijk
Bewoners Wijnand Jonkers en Elisa Verwoest in ecowijk Mandora: "Het voelt als een dorpsgemeenschap." Foto: Càrola Rietdijk (Foto: carola)

Ecowijk Mandora: als een dorp in een stad

HOUTEN - Het draait binnen ecowijk Mandora om duurzaam, hergebruik, samen, delen en bewustwording. Bewoners Wijnand Jonkers en Elisa Verwoest zijn enthousiast over hun leefomgeving: "Het is mooier dan we van te voren hadden gedacht." Als je de wijk betreedt valt je direct de gezamenlijke binnentuin op. De verschillende type huizen staan losjes herschikt rondom de natuurlijke binnenplaats. Een open sfeer zonder houten schuttingen. Inheemse planten onderstrepen de ecologische gedachte.

"Alles moet toegevoegde waarde hebben en wat uitgebloeid is laten we staan als voedingsbodem. We hadden afgelopen zomer al meer vogels, vlinders en andere insecten dan je normaal gesproken ziet in een tuin." De sociale interactie is groot. In het buurthuis, middenin de tuin, komen mensen bij elkaar. "Een belangrijk onderdeel van de wijk is dat er voor elkaar zijn. We kijken wat we met elkaar kunnen doen, maar we willen ook geen woongroep worden die elke avond met elkaar eet. Niets moet." De leeftijd ligt tussen de 30 en 70 jaar. "Het mooie van het leeftijdsverschil is dat je elkaar kunt helpen. De jonge gezinnen hebben het nu wat drukker, waardoor de ouderen wat meer oppakken. En straks is het andersom." Kleine kinderen lopen gerust alleen door de wijk en hobbelen bij iedereen naar binnen. "Het is heerlijk wonen hier. Voor de kinderen is het een paradijs." Duurzame bouw, regenwateropvang, geen gasaansluiting, de regulatie van afvalstromen. Op allerlei manieren zijn de bewoners bewust bezig met duurzaamheid. Er staat een elektrische deelauto en een mobiele fietsenstalling vult lege parkeerplaatsen op. Het autogebruik neemt af. Het delen van spullen is heel vanzelfsprekend. Op een interne marktplaats zetten ze hun vraag en aanbod.

"Als iemand teveel soep kookt, wordt dat op het forum gezet. Of bijvoorbeeld een kast, wie wil 'm hebben? Ook de kinderkleertjes gaan de hele wijk rond."

Meer berichten