Geluksexpert Michiel Hobbelt: “Als je gelukkiger bent ga je meer helpen en van helpen word je ook weer gelukkiger. Elkaar steunen is ook heel belangrijk om doelen te behalen.” www.duurzaamgeluk.com Foto: Càrola Rietdijk
Geluksexpert Michiel Hobbelt: “Als je gelukkiger bent ga je meer helpen en van helpen word je ook weer gelukkiger. Elkaar steunen is ook heel belangrijk om doelen te behalen.” www.duurzaamgeluk.com Foto: Càrola Rietdijk (Foto: carola)

Vriendelijkheid: buffer tegen stress

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van leuke collega's medebepalend is voor geluk op de werkvloer. Op 17 februari vindt de 'Internationale Doe Vriendelijk Dag' plaats. Een uitgelezen kans om (extra) vriendelijk te zijn tegen je collega's om zo je eigen geluk en die van de ander te vergroten.

HOUTEN - Geluksexpert Michiel Hobbelt traint bedrijven op het gebied van geluk en betrokkenheid op het werk. Zijn enthousiasme over dit onderwerp spat er vanaf: "Gelukkige medewerkers blijken productiever en minder vaak ziek te zijn. Ze werken beter samen, zijn creatiever en staan meer open voor verandering. Als je gelukkig bent in je werk, doe je meer voor een ander. En als je iets voor een ander doet neemt je werkplezier toe."

Iets voor anderen doen betekent ook vriendelijk zijn. Vriendelijkheid zorgt er niet alleen voor dat je anderen blij maakt, het maakt jezelf ook gelukkiger. "Vriendelijk zijn is de buffer tegen stress", aldus Hobbelt. "Vriendelijk zijn tegen jezelf is óók belangrijk. Het betekent goed voor jezelf zorgen. Daardoor zorg je goed voor een ander. Ik noem dat compassie, gezonde zelfliefde. Daarboven ligt bewustzijn. Dat je je er bewust van bent hoe dingen in elkaar steken. Het klinkt heel 'VIVA-achtig' en oude wijverig", zegt Hobbelt met een grote grijns. "Toch is het heel belangrijk om je er bewust van te zijn welke leuke en dankbare dingen je meemaakt op een dag. Daar hoort zeker ook compassie bij. Jezelf de hele tijd voor je kop slaan en zeggen dat het niet goed is, daar wordt niemand beter van."

Of Hobbelt nog wat concrete tips heeft voor de werkende Houtenaar op de 'Doe Vriendelijk Dag'? "Doe eens iets onverwachts. Probeer meer te weten te komen over je collega dan je nu al weet. Dus toon interesse. Laat je kwetsbaarheid zien. Dat nodigt de ander uit om ook iets meer van zichzelf te laten zien. Waardoor je meer verdieping krijgt. En zit je collega met de handen in het haar? Neem wat taken over. Het leuke is dat je weet dat het weer terugkomt. Want als jij het moeilijk hebt word jij op jouw beurt ook weer geholpen. Bedenk overigens wel iets wat je meent. Het gaat uiteindelijk om de relatieopbouw. Als mensen aangeven goede vrienden te hebben op het werk is hun bevlogenheid zeven keer zo veel. Dus het hebben van kwalitatief goede relaties op het werk is gewoon heel belangrijk. Belangrijke motivatie hierbij is dat je het zélf wil. Als je intrinsiek gemotiveerd bent houd je het langer vol en de ander voelt zich ook meer geholpen." Vriendelijk zijn maakt je blij en gelukkig. Het klinkt logisch. En fijn.

Moeder Teresa zei het ooit al: "Vriendelijke woorden zijn soms kort, maar hun echo sterft nooit uit."

Meer berichten
Shopbox