Chauffeur Jan van Ginkel: “We rijden van maandag t/m zaterdag. Zowel mensen met een U-pas als WMO-vervoerspas krijgen 50% korting op de ritprijs: € 1,25 in plaats van  € 2,50 per rit.” Foto: Càrola Rietdijk
Chauffeur Jan van Ginkel: “We rijden van maandag t/m zaterdag. Zowel mensen met een U-pas als WMO-vervoerspas krijgen 50% korting op de ritprijs: € 1,25 in plaats van € 2,50 per rit.” Foto: Càrola Rietdijk (Foto: Carola Rietdijk)

Je hoort nog eens wat in de tuk tuk door Houten

Houten is een echte fietsstad en als je als oudere niet meer kunt fietsen, kom je eigenlijk nergens. Vervoer Houten biedt de oplossing.

HOUTEN - Senioren, mindervaliden maar ook de Houtenaar die met zijn vakantiekoffers naar het station gebracht wil worden kan gebruikmaken van dit maatschappelijke initiatief. Jan van Ginkel zoekt na zijn pensioen vrijwilligerswerk en komt uit op de chauffeursfunctie bij Vervoer Houten. "Binnen een paar dagen zat ik op zo'n ding. Zo'n electrokar is heel anders dan een auto. Het rijdt veel vlotter. Je bent in tien minuten van de ene kant van Houten naar de andere kant." Elke vrijdagochtend crost Van Ginkel door Houten. Behendig manoeuvreert hij de kar door de rood-witte paaltjes op het fietspad. "De mensen zijn heel tevreden, want wij rijden altijd op tijd. Dat is handig als je naar de dokter of fysiotherapeut moet." Het contactmomentje met veel klanten is belangrijk. "Vooral oudere mensen zijn er heel gelukkig mee. Soms hoor je in tien minuten hun hele levensloop." Van Ginkel biedt een helpende hand aan mensen die slecht ter been zijn. "Sommigen hebben boodschappen gedaan. Dan loop ik met ze mee en help ik ze even." De karretjes springen direct in het oog. "Ik heb wel eens gehad dat jongelui naar me toe kwamen. Kun je me wegbrengen, vroegen ze?", zegt Van Ginkel lachend en stopt voor het huis van een van zijn vaste klanten. "Dus je gaat een dagje met de tuk tuk mee?" zegt mevrouw Amador tegen de verslaggever en nestelt zich in de golfkar. Tegen de chauffeur met een stralende lach: "Jan, kom er eens in". Mevrouw is bijna 77 jaar en wordt twee keer per week opgehaald voor een ritje naar de fysio of haar sportclubje. "Ik heb geen auto meer en moest de fiets ook inleveren. Dus ik ben hartstikke blij met ze", aldus mevrouw Amador. "Hier heb je je zakgeld", zegt ze met een knipoog naar hem. "Ik haal je om 11.00 uur weer op hoor", roept Van Ginkel. En rijdt weg naar zijn volgende bestemming.

Meer berichten
Shopbox