Padeltrainer Ewan Watson: “We hebben een open instuif in Racketcentrum Houten voor iedereen. Om de week kunnen mensen op dinsdagavond 1,5 uur (voor € 5,--) spelen en kennismaken onder mijn begeleiding.” www.racketcentrumhouten.nl/padel Foto: Càrola Rietdijk
Padeltrainer Ewan Watson: “We hebben een open instuif in Racketcentrum Houten voor iedereen. Om de week kunnen mensen op dinsdagavond 1,5 uur (voor € 5,--) spelen en kennismaken onder mijn begeleiding.” www.racketcentrumhouten.nl/padel Foto: Càrola Rietdijk (Foto: Carola Rietdijk)

Padelsport: 'Wat bizar, zó sportief!'

Zo'n 5 jaar bestaat padel inmiddels in ons land. De balsport stijgt enorm snel in populariteit. De groep van padelliefhebbers in Racketcentrum Houten wordt groter en groter. Drijvende kracht achter dit laagdrempelige spelletje is trainer Ewan Watson.

HOUTEN - Ewan Watson, onlangs benoemd tot Sportcoach van het jaar tijdens het Sportgala Houten en tevens Chef de mission bij de Nederlandse Padelbond, geniet zichtbaar van zijn rol als padeltrainer. Watson, al bijna 20 jaar tennistrainer op hoog niveau, valt drie jaar geleden als een blok voor padel als zijn oog op een filmpje op Facebook valt. "Ik had het echt nog nooit gezien. Die rally ging maar door. Er gebeurde van alles. Het publiek ging tekeer. Een heel stadion vol. Ik dacht: wat is dit?" Hij probeert het uit en is na tien minuten verkocht. "Ik vond het zo interessant wat er allemaal gebeurde."

Watson straalt helemaal als hij erover vertelt. "Ik kan er niet over ophouden", zegt hij en grijnst van oor tot oor. "Heel snel samenvattend kun je zeggen dat de combinatie tennis en squash terugkomt in padel. Maar het is wel een eigen sport. Je staat op een kleiner baantje, speelt twee tegen twee en gebruikt de wanden. Dat er achter je, boven je en om je heen van alles gebeurt maakt het heel bijzonder. Omdat je dicht op elkaar staat maak je snel contact, waardoor er ook een sociaal element in het spel is." De euforie die mensen ervaren tijdens het spelen is groot. "Je bent veel aan het nadenken wat er gebeurt. Het geeft een kick. Bovendien heerst er veel sportiviteit onderling. Ik speel wat internationale wedstrijden en mijn eerste ervaringen daar waren ook van 'Wat bizar, zó sportief!'" Beginners maken snel progressie. Het gaat niet alleen om ex-tennissers die de padelsport omarmen. "Ook als je geen racketsport gedaan hebt pik je het zo op", vervolgt Watson enthousiast. "Iedereen die speelt gaat snel vooruit. Dat is superleuk. Omdat het zo laagdrempelig is, kan iedereen meedoen." De oudste padelspeler in Houten is de 80 ruimschoots gepasseerd en bewijst dat de padelsport niet leeftijdsgebonden is. De ambitieuze Watson werkt vanuit Racketcentrum Houten aan het opzetten van een regionaal trainingscentrum. Er staan verdere uitbreidingsplannen op stapel. "Ik wil heel graag de Nederlandse jeugd gaan opleiden. We hebben hier een mini-baantje. Dat is uniek in Nederland. Kinderen kunnen al heel jong beginnen. Vanaf een jaar of zes." Padel is nu nog een amateursport. De verwachtingen voor de toekomst zijn hooggespannen. "Ik geloof dat deze sport heel groot gaat worden. Andere landen hebben dit al bewezen. Het is gewoon een kwestie van tijd. Het komt, dat geloof ik echt."

Meer berichten
Shopbox