Foto uit de collectie Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie.
Foto uit de collectie Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie. (Foto: artellerie)

Kanonnen en mortieren naar het Fort Honswijk

Fort Honswijk krijgt langzaam maar zeker z'n oude grandeur terug. Onlangs arriveerde een historische collectie kanonnen, mortieren, uniformen en zadels op het imposante 19e eeuwse fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

HONSWIJK - De gemeente Houten tekende kortgeleden een overeenkomst met de stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie. Deze stichting bezit een historische collectie kanonnen, mortieren, uniformen en zadels. Zij zet deze verzameling in bij demonstraties om zo het publiek kennis te laten maken met de historische manier van oorlogvoering.

De collectie stond tot voor kort in Groningen, maar de stichting was op zoek naar een meer centrale plek in het land. Toen de gemeente van deze wens hoorde, is direct contact gelegd en met succes. Ondertussen heeft de collectie haar onderdak op Fort Honswijk, in twee historische gebouwen, die oorspronkelijk ook voor dit soort doeleinden in gebruik waren. De collectie is dus nergens beter op z'n plek dan op Honswijk. De stichting gebruikt Fort Honswijk als thuisbasis.

Hier vindt het onderhoud van de collectie plaats en er wordt geoefend met vrijwilligers en paarden.

De stichting gaat minimaal drie keer per jaar demonstraties voor publiek geven.

De eerste keer gebeurt dat tijdens het komende Open Monumentenweekend van 8 en 9 september.

Meer berichten




Shopbox