John van Wijngaarden: “Voor de ruim 30 acts hebben we wel plekjes nodig. De plaatsen zijn winkels en bedrijven die ons initiatief steunen.” Meer info: www.cultuurnachthouten.nl Foto: Càrola Rietdijk
John van Wijngaarden: “Voor de ruim 30 acts hebben we wel plekjes nodig. De plaatsen zijn winkels en bedrijven die ons initiatief steunen.” Meer info: www.cultuurnachthouten.nl Foto: Càrola Rietdijk (Foto: Carola Rietdijk)

'Snuffelen aan alles wat er zich hier afspeelt'

De Cultuurnacht op zaterdag 24 maart is een niet te missen gratis evenement voor iedereen die houdt van muziek, dans, theater, literatuur, kunst en erfgoed.

OUDE DORP - Met het Oude Dorp als inspiratiebron en podium voor het brede programma. Deze jaarlijkse festivaltraditie verbindt Houtenaren. John van Wijngaarden van de programmacommissie vertelt bevlogen over de 12e editie. "Het bestaat al 12,5 jaar. En het blijkt dat de oprichters destijds goed bedacht hebben: Wat verbindt ons? Dan kom je simpelweg op de term cultuur." Mensen laten proeven van verschillende stromingen, dat is de gedachte erachter. "De Cultuurnacht is een goede reden om te snuffelen aan alles wat er zich in Houten afspeelt en om elkaar daar te ontmoeten. Het is laagdrempelig. Het kost niets. Het is de bedoeling dat je gaat luisteren naar het openingsconcert van Kunst Na Arbeid, vervolgens klassiek aan de overkant en dat je afsluit bij een band waar je gewoon lekker wilt dansen. En daartussen zit de rest." Het programma is breder dan voorgaande jaren. Ruim 30 acts moeten prikkelen en maken mensen nieuwsgierig. Aan de ene kant herkenbaar en aan de andere kant ook wat nieuws. John licht toe: "We proberen alle uitingen van cultuur neer te zetten. Er zit altijd iets tussen wat je leuk vindt. En ik hoop ook dat je iets ziet waar je nog nooit bent geweest." Het doet eigenlijk een beetje Parade-achtig aan. Verrassende genres op verrassende plekken. Winkels en bedrijven zetten hun deuren open. Zo worden verschillende muziekstijlen afgewisseld met onder andere dorpsanekdotes, een zingende barbier, een actueel toneelstuk, een jong cabaret-duo en meer. John heeft er zichtbaar zin in: "De genres zijn verdeeld over de avond. Klassiek is geconcentreerd tot een uur of 22.00 uur. Vanaf 23.00 uur barst op de grotere locaties het feestgedruis los. Een van de slotacts waar we mee eindigen is bijvoorbeeld cajunmuziek.

Meer berichten