Brouwmaten Kees Volkers en Jan Ausems (Jos Eberson ontbreekt op de foto) bij Tapperij de Zwijger: “Wat we vooral gemeen hebben is onze liefde voor speciaalbier.” www.houtensbrouwcollectief.nl
Brouwmaten Kees Volkers en Jan Ausems (Jos Eberson ontbreekt op de foto) bij Tapperij de Zwijger: “Wat we vooral gemeen hebben is onze liefde voor speciaalbier.” www.houtensbrouwcollectief.nl (Foto: Carola Rietdijk)

Kuitenbijter: streekbier met 'n goed verhaal

Bierliefhebbers verheugen zich erop. Aanstaande zaterdag is het de Dag van het Bier. Stichting Houtens Brouw Collectief promoot de (speciaal)biercultuur in de provincie Utrecht.

HOUTEN - "Het is een uit de hand gelopen hobby", zegt bierhistoricus Kees Volkers terugkijkend op de start van Houtens Brouw Collectief. De stichting organiseert tal van activiteiten zoals het jaarlijkse Utrechtse Bierbrouwers Festival. Onder de vlag van brouwerij Hommeles brouwt en verkoopt Volkers samen met Jan Ausems en Jos Eberson bijzondere biertjes. 'Speciaalbier is een hype geworden", zegt Volkers. "Het is komen overwaaien uit Amerika", vult Ausems enthousiast aan, "een hipstercultuur met hele extreme smaken." Volkers: "Het is in de jaren '80 begonnen. Toen was het nog een beetje een 'geitenwollensokkenbeweging'. Rond 2000 ontstond een hele nieuwe generatie, die eigen bier ontwerpt met zelfgemaakte etiketten en gedurfde namen." Wat maakt een Hommeles-biertje zo bijzonder? "We hebben een goed verhaal", zegt Volkers. "Wij zijn niet alleen geïnteresseerd in gewoon bier, maar in de hele biercultuur omheen. We doen onderzoek naar de geschiedenis van Utrechtse brouwerijen en verbouwen onze eigen hop in Odijk." Ook proberen de brouwers de link te leggen naar lokale contreien. "'Goede Raat' is honingbier met honing van een Houtense imker en de 'Gluiperd' is een Tripel met sappen van Landwinkel de Lindeboom uit 't Goy. We gebruiken dus fruit uit eigen streek," aldus Ausems. Volkers en Ausems kijken elkaar veelbetekenend aan bij de vraag wat hun droom is. "We zouden het heel leuk vinden om in Houten een 'brewpub' te beginnen. Een kleine brouwerij op een mooie locatie, waar je ook bier drinkt en een hapje kan eten. Als we een droom hebben, dan is het die droom", zegt Ausems lachend. En neemt nog een flinke slok van het streekbiertje met een twist: de 'Kuitenbijter'.

Meer berichten