Daan en Joniek warmen zich alvast een beetje op. Moedig onze plaatsgenoten aan en volg ze via www.facebook.com/HomeRun4Kids.
Daan en Joniek warmen zich alvast een beetje op. Moedig onze plaatsgenoten aan en volg ze via www.facebook.com/HomeRun4Kids. (Foto: Carola Rietdijk)

'Je sleept elkaar er wel doorheen'

De 24-uur durende HomeRun is een sponsorloop om geld in te zamelen voor de Ronald McDonald Huizen, die ouders in staat stellen dag en nacht bij hun ernstig zieke kindje te zijn.

HOUTEN - De initiatiefnemer van een van de deelnemende teams Run4Kids, werkzaam in het Ronald McDonald Huis te Amsterdam, viel onlangs uit vanwege gescheurde kruisbanden. Teamlid Daan Bastiaan (33) trommelt zijn schoonzus Joniek Bonnes (30) op, die direct te porren is voor deze bijzondere estafetteloop. De sportieve HomeRunners komen allebei uit Houten. Daan is onlangs voor het eerst vader geworden, waardoor de loop een nog grotere betekenis voor hem heeft gekregen. "Ik vond het qua timing wel mooi eigenlijk. We hebben zelf al twee keer afgesproken in het Ronald McDonald Huis. Het is indrukwekkend om te zien hoe het daar is en welke bijzondere sfeer er in zo'n huis hangt." De route van de HomeRun gaat dwars door Nederland. De start en finish zijn in Utrecht. Joniek licht de run toe: "Met een team van tien renners gaan we hardlopen in estafettevorm: 240 kilometer in 24 uur. We starten op 23 juni om 12.00 uur en moeten voor 12.00 uur de volgende dag weer binnen zijn." Niet het estafettestokje, maar een GPS-tracker, geven de renners aan elkaar door. Daan: "Het plan is nu om twee teams van vijf lopers te maken, die ieder een blok van zes uur lopen. Dus zes uur rusten, zes uur lopen. Je loopt stukjes van 2,5 kilometer, omdat je dan geen spierverzuring schijnt te krijgen. De start en finish loop je met z'n allen." Een begeleidingsteam met een fysiotherapeut, verzorgers, fietsers en chauffeurs helpt de lopers door de 24 uur heen. De saamhorigheid groeit naarmate het event dichterbij komt. De sponsorloop blijkt twee kanten te hebben. "De meeste mensen vinden het leuk dat het een sportieve uitdaging is en dat je er óók iets mee kan betekenen voor het goede doel", aldus Daan. Op de vraag of ze een stevig trainingsschema hebben, schudden ze nee. "Ik heb nog geen 24 km gelopen, maar we hebben nog een paar maanden," zegt Daan optimistisch. "Het ligt bij mij een beetje stil", zegt Joniek, "ik denk vooral op karakter te lopen." De grootste uitdaging? "Toch wel de lange tijd die je aan het sporten bent", zegt Daan, "verspreid over de hele dag." "Met weinig slaap", lacht Joniek. 24 uur hardlopen. Dag en nacht. Door weer en wind. Het stilzitten, wachten en dan weer een stukje lopen is zwaar. Daan: "Dat wisselen zorgt er ook voor dat je je team ziet en bij elkaar bent. Dat heeft ook wel wat bijzonders die dag." "Je sleept elkaar er wel doorheen", vult Joniek aan.

Doneren kan via www.home-run.nl/teams/run4kids. Ook shirt- en broeksponsors zijn nog van harte welkom.

Meer berichten