Danny Opdenkamp zoekt collega’s. Brand jij ook van nieuwsgierigheid? Kom naar de informatiebijeenkomst op maandagavond 16 april (19.30 uur, Brug 2 te Houten).” Meer weten? Stuur een mail naar Judith de Graaf, j.de.graaf@vru.nl.
Danny Opdenkamp zoekt collega’s. Brand jij ook van nieuwsgierigheid? Kom naar de informatiebijeenkomst op maandagavond 16 april (19.30 uur, Brug 2 te Houten).” Meer weten? Stuur een mail naar Judith de Graaf, j.de.graaf@vru.nl. (Foto: Carola Rietdijk)

'Als de pieper gaat, is het gáán'

De Veiligheidsregio Utrecht Brandweer organiseert een informatiebijeenkomst voor nieuwe brandweervrijwilligers in Houten.

HOUTEN - Een brand, reanimatie of verkeersongeval. Koeien in het Amsterdam-Rijnkanaal, een kat in nood, een gesprongen waterleiding of omgevallen bomen. De brandweer is altijd ter plekke om mensen letterlijk en figuurlijk uit de brand te helpen. Brandweervrijwilliger Danny Opdenkamp (45) legt enthousiast uit waarom dit werk zo mooi is: "Alles gebeurt onverwachts. Je weet niet wanneer het komt en wat er gaat gebeuren. Je hoopt een positieve bijdrage te leveren aan de gemeente en iets te betekenen voor de mensen in het dorp. De club eromheen: het wij-gevoel. Gewoon lekker met je handen bezig zijn. Ook misschien wel een beetje de spanning. Iedereen die met een uitruk meegaat, heeft wel adrenaline in zich." Houten heeft drie posten: Houten-West, Houten-Oost en Schalkwijk. "Het is mooi als je zoveel mogelijk beschikbaar bent. Dus als je woont en werkt in Houten en je mag met toestemming van je baas uitrukken. Maar we hebben ook wel een aantal mensen die buiten Houten werken." Een grote brand, hoge temperaturen. Met een dik wollen pak aan slepen met spullen. Soms is dat fysiek zwaar. "Ik werk gewoon voor een baas en kan 's morgens niet zeggen: Ik heb vannacht een uitruk gehad, dus ik kom niet. Dan ga je door. Dat kan wel eens zwaar zijn, maar daar wen je ook aan." Twee jaar geleden was er een hele grote brand. "Dan worden wij 's morgensvroeg opgepiept: 'een voertuig naar Amersfoort voor aflossing'. We nemen het over en staan daar van 06.00 tot 15.00 uur." Daarna gaat de knop bij Opdenkamp om. "Dan ga je even douchen, eten en weer naar je werk", zegt hij nuchter. De brandweer dient ook als back-up voor de ambulance. Reanimatie, levensreddend handelen, maakt onderdeel uit van de opleiding voor brandweervrijwilliger. "Zodra de 112-meldkamer een melding krijgt van 'er is iemand onwel' en ze vermoeden dat het om een hartprobleem gaat, wordt de brandweer mee-gealarmeerd. Puur omdat de ambulance niet altijd in Houten is." Soms is het emotioneel zwaar. Nazorg maakt een belangrijk onderdeel uit van de procedure. "Je weet elkaar te vinden. Je deelt hele leuke dingen met elkaar, maar ook de minder leuke dingen. E zijn ook binnen de brandweer 24 uur per dag specialisten bereikbaar." De oudste zoon van Opdenkamp zit bij de jeugdbrandweer en treedt in de voetsporen van zijn pa. "Ze leren daar al het miniatuurbrandweerwerk. De basis zit er dan wel in." Zijn ogen glinsteren als hij zegt: "Als de pieper gaat, spring ik in mijn auto richting kazerne. Dan is het aankleden en gáán."

Meer berichten