Cor de Rooij en Johanna Castrop. Interesse in vrijwilligerswerk bij het Hospice? Bezoek de inloopmiddag op zaterdag 2 juni tussen 14.00 en 16.00 uur. Vragen? Neem contact op met Johanna Castrop: 030-2567990 en j.castrop@hospice-krommerijn.nl. Meer info: www.hospice-krommerijn.nl.
Cor de Rooij en Johanna Castrop. Interesse in vrijwilligerswerk bij het Hospice? Bezoek de inloopmiddag op zaterdag 2 juni tussen 14.00 en 16.00 uur. Vragen? Neem contact op met Johanna Castrop: 030-2567990 en j.castrop@hospice-krommerijn.nl. Meer info: www.hospice-krommerijn.nl. (Foto: Carola Rietdijk)

"De dood is hier doodgewoon"

In Hospice Kromme Rijn Streek brengen mensen de laatste fase van hun leven door. De inloopmiddag op 2 juni is bedoeld voor mensen die een beter beeld willen krijgen van vrijwilligerswerk bij het Hospice.

HOUTEN - Coördinator Johanna Castrop bladert door een wit leren album. Het staat vol met indrukwekkende rouwkaarten, mooie verhalen en ontroerende bedankjes. "Wat ontmoeten we hier lieve, inspirerende mensen. Nu kan ik zeker nog niet doodgaan, want dan moet ik die alweer achterlaten", leest Johanna voor. Cor de Rooij (66), onlangs onderscheiden met een koninklijk lintje, is vrijwilliger van het eerste uur: "Als je 30 jaar geleden had gezegd dat ik op m'n 55e in een Hospice zou gaan werken, had ik gezegd: je bent stapel mesjokke. Maar je maakt heel veel leuke dingen mee. Sommige mensen willen muziek horen, komen aan tafel zitten, willen klaverjassen of een borreltje drinken. Soms hoor je een heel levensverhaal. En dat vind ik ontiegelijk mooi." "Cor is altijd te bereiken. Dat is fantastisch. Als hier paniek is of iets doet het niet", zegt Johanna. Cor draait zijn hand er niet voor om: "Het komt vanuit je hart. Het is zulk mooi werk. Je ziet een lach van onze gasten en dat doet me zo goed. Iedere dag zie ik het weer. De gasten waarderen ons ook zoveel. Dat is ongelofelijk." "Je gaat toe naar de dood", vult Johanna aan, "maar het leven wordt hier nog echt geleefd." Op het moment dat gasten de eerste stap over de drempel zetten, voelen ze zich onthaald en gesteund. "De liefde voor de gasten", noemt Cor het. De gasten hebben een eigen appartement. Privacy blijft gewaarborgd. "Ik ben eigenlijk te gast bij deze mevrouw", zegt een zorgverlener in het tv-programma Beau Five Days Inside, dat op integere wijze laat zien hoe belangrijk het Hospice is in de laatste levensfase van mensen. "Klopt", beaamt Johanna. "Het is maatwerk. Je kijkt echt wat mensen nodig hebben." Cor: "Weet je wat mij ook opvalt? In het normale leven hoor je vaak dat mensen bang zijn voor de dood. Eigenlijk hoor ik dat hier nooit." "De dood is hier eigenlijk doodgewoon", bevestigt Johanna. "De sfeer is zo ontspannen. Er ontstaat vrij snel verbinding. Je hebt hier geen uiterlijke laagjes meer. Mensen kijken terug op hun leven. Eigenlijk voegen wij heel veel momentjes toe met een gouden randje." Natuurlijk is er ook verdriet. Zo was er een onlangs een dame van 35 jaar, die kwam te overlijden. Cor: "Dat heeft een hoop mensen wel zeer gedaan, hoor. Als je die leeftijd hebt ... Ze had mijn dochter kunnen zijn." Het Hospice draait op vrijwilligers: "We kunnen niet de aandacht, zorg en rust bieden als er geen vrijwilligers zijn. Het gaat om mensen met een groot en warm hart, die iets willen betekenen voor een ander."

Meer berichten