Nelleke Anbeek: “Ik heb vaste klanten die elk jaar komen kijken en benieuwd zijn wat ik nu weer heb gemaakt.” www.kodh.nl
Nelleke Anbeek: “Ik heb vaste klanten die elk jaar komen kijken en benieuwd zijn wat ik nu weer heb gemaakt.” www.kodh.nl (Foto: )

'Dat is dus zogezegd een échte Nel'

Door Carola Rietdijk

23e editie Houtense Kunstfietsdagen

De Stichting Kunst om de Hoek (KodH), het platform voor Houtense kunstenaars, organiseert ook dit jaar weer de Houtense Kunstfietsdagen. Op 23 en 24 juni showen kunstenaars van verschillende pluimage hun eigen werk.

HOUTEN - Kunstschilder en beeldhouwer Nelleke Anbeek (70) is een van de kleurrijke exposanten van de Kunstfietsdagen. Samen met een aantal mede-kunstenaars laat ze tijdens het kunstevent haar artistieke creaties zien in het voormalige politiebureau. Ook op andere plekken in Houten, zoals Cultuurhuis Schoneveld en Makeblijde, maken ateliers en expositieruimtes onderdeel uit van de fietsroute. "Bij mijn allereerste expositie had ik een beeld gemaakt. Nogal een stevige vrouw. Het was mijn moeder eigenlijk. Het heette een 'Sterke vrouw'. Een citaat uit de Bijbel. Toen mijn moeder overleed, las de pastoor voor: 'Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Haar waarde gaat die van robijnen te boven.' Toen kwam iemand met tranen in de ogen naar me toe: 'Mag ik het kopen? Het lijkt op mijn moeder'", vertelt Nelleke. Dit illustreert hoe een kunstwerk mensen kan ontroeren en een eigen verhaal krijgt. Kunst moet daarnaast iets oorspronkelijks hebben. "Het allerbelangrijkste vind ik dat je zélf iets bedenkt en dat maakt. En hoe je het maakt, moet je zelf weten. Je mag je wel laten inspireren. Zoals mijn lerares altijd zei: 'Alles is al een keer gemaakt, maar je moet er wel je eigen draai aan geven.'" Nelleke werkt met een breed palet aan materialen. Haar artisticiteit is niet onder één specifieke noemer te vangen. "Ik doe van alles. Klein werk, groot werk. Ik werk graag met acrylverf en inkt. En ik maak gewoon dingen. Dingen van gasbeton, steen, klei. En als ik het even niet meer weet, ga ik poezen schilderen", grapt ze. Plezier is een sterke drijfveer. "Ik vind het zó leuk om dingen uit te proberen. Ik ben wel blij dat ik mijn brood niet hoef te verdienen met de kunst hoor. Dan zou ik van de honger omkomen. Als mensen laten weten dat ze het leuk vinden wat je doet: daar doe ik het voor. En niet om er rijk van te worden", lacht Nelleke. Over de vraag of ze zichzelf als kunstenaar ziet, moet ze even nadenken. Ze zegt bescheiden: "Ja. Het is wel gegroeid. Eerst niet. Toen dacht ik: ach, het stelt niets voor. Mijn signatuur? In heel veel van mijn schilderijen zie je wel mens- en huisachtige dingen. Ik werk daarnaast veel in lagen. En ik werk ook altijd met kleuren in elkaar. Dan krijg je meer diepte, denk ik. Ik weet het niet precies", zegt Nelleke peinzend. "Als ik tegen mijn docent zeg: deze is heel anders dan anders, zegt zij direct: "Nee hoor, dat is een échte Nel!'" Naast haar schilder- en beeldhouwwerk geeft Nelleke ook les. 'Gewoon proberen' is haar motto. "Je moet niet bang zijn dat het een keertje verkeerd uitpakt. Dat zeg ik ook tegen mijn cursisten. Door 'van Houten&co' ben ik pas gevraagd of ik oudere schilders wil begeleiden. Ja, ouder dan ik", grinnikt Nelleke. "Dat vind ik hartstikke leuk om te doen. Ik hoop dat ik op m'n 80e ook nog een penseel of potlood kan vasthouden."

Meer berichten