Robert en Nynke van Zon. Nynke liep samen met 99 andere jonge deelnemers namens het #Vteam. www.vteam.tv [Foto: Carola Rietdijk]
Robert en Nynke van Zon. Nynke liep samen met 99 andere jonge deelnemers namens het #Vteam. www.vteam.tv [Foto: Carola Rietdijk] (Foto: )

'30 kilometer, wow, ga jij dat lopen?'

Carola Rietdijk

Tropische hitte tijdens Vierdaagse

Een record aantal deelnemers deed dit jaar mee aan de Nijmegen Vierdaagse. Ook de 11-jarige Nynke van Zon uit Houten volbracht vier dagen lang wandelen in de bloedhitte.

HOUTEN – De Nijmegen Vierdaagse. Het pakt je of het pakt je niet. Zes jaar geleden liep Robert van Zon voor het eerst mee met zijn broer. "Mijn broer heeft z'n schoenen weggegooid en ik ben verslaafd geraakt." "De Vierdaagse is een virus", zegt zijn vrouw Saskia. "Je bent besmet of je bent genezen." In Huize Van Zon is het virus duidelijk overgeslagen van vader op dochter. De pas 11-jarige Nynke wil al jaren meedoen en eindelijk mag ze in de startblokken staan. Als de kinderen uit haar klas horen dat ze meedoet, roepen ze vol bewondering: "30 kilometer, wow Nynke, ga je dat écht lopen?" "Het was supertof", vertelt Nynke na afloop. "En het was heel gezellig. Ik had totaal niet verwacht dat het zo'n groot feest zou zijn." Nynke had gelukkig geen last van blaren ('papa wel'). Wel wordt ze op de derde dag nog door een arts onderzocht. "Ik had heel veel last van mijn knie. De dokter zei dat ie overbelast was en het zou het handigste zijn als ik zou stoppen. Maar hij snapte ook wel dat ik heel graag door wilde." En door gaat de dappere Nynke. Ze moet en zal de Vierdaagse uitlopen. Af en toe krijgt ze een 'onwijze dip'. "Sommige delen zat ik er echt doorheen. Zoiets van: ik wil écht niet meer. Het is veel te warm. Dan kwam ik door een dorp waar het één groot feest was. En dan vergat ik de pijn gewoon, dan was het zo gezellig." De grapjes van papa, Dextro Energy en het meeswingen met de muziek slepen Nynke er doorheen. Ook de high fives van de mensen langs de kant van de weg helpen enorm. En niet te vergeten de familie. "Als je familie langs de kant ziet, dan ben je zo blij. Ze staan er allemaal voor jou." Zo finisht Nynke op de laatste dag om haar welverdiende kruisje in ontvangst te nemen. Stralend zegt ze: "Het allerleukste vond ik de intocht op de Via Gladiola. Daar staan allemaal tribunes en mensen zijn aan het feesten." "Dat zijn de laatste vier à vijf kilometers op vrijdag. Dan staat het hele centrum van Nijmegen op z'n kop. Allemaal juichende mensen. Overal muziekkorpsen. Het voelt alsof je wereldkampioen bent geworden", vult Robert lachend aan. "Ik ben echt heel trots", zegt Nynke over haar deelname. Ook papa en mama zijn beretrots op hun jonge spruit. Saskia: "Omdat Robert 'm al vijf keer heeft gelopen, wordt het eigenlijk al een beetje 'normaal'. Maar Nynke is pas 11. En dan denk je: jeetje, dat ze dit dan al kan. Zo doorzetten en niet opgeven." Ga je volgend jaar weer meedoen? Daar moet Nynke even nadenken. "Uhmmm, ik denk het wel. Het was vooral heel zwaar door de hitte. We hadden een stuk over de dijken, waar we geen schaduw hadden. We liepen in de palle zon, dat was echt niet fijn." Zusje Sarah knikt bevestigend op de vraag of zij 'm ook wil gaan lopen. Moeder Saskia ziet de bui al hangen. "Ze zegt van wel", zegt Saskia met een grote grijns. Ik vrees dat dit een familie-uitje gaat worden en ik er ook aan moet geloven."

Meer berichten