Gerlinde van Genderen geniet van haar vrijwillige inzet. (Foto René van den Brandt)
Gerlinde van Genderen geniet van haar vrijwillige inzet. (Foto René van den Brandt) (Foto: Rene van den Brandt)

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar

Door Irene van Valen

Houten kan trots zijn

Vrijwilligers zijn onmisbaar en verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Vandaag maken we kennis met Gerlinde van Genderen.

houten - Tegenover me zit Gerlinde (44), ze is getrouwd met Gert. Zij hebben twee volwassen kinderen. Samen met Gert is ze een uitzendbureau gestart; Gert aan het roer en Gerlinde als meedenkende stuurvrouw. In haar vrije tijd gaat ze er graag op uit, leest een boek en geniet van rommelen in huis en eten koken. "Alles waar geen tijdsdruk op zit is mijn hobby."

Kwetsbaarheid

Gerlinde werd 12 jaar geleden vrijwilliger bij de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) omdat zij andere zingeving zocht. Ze wilde omzien naar anderen, belangeloos en vanuit haar christen-zijn. De NPV is een organisatie die daar perfect bij past. Gerlinde geniet van haar vrijwilligerswerk en ervaart een ander soort voldoening. Ze ontmoet mensen in hun nood en kwetsbaarheid. Ze leeft mee in verdriet, staat naast mensen met een luisterend oor en brengt gezelligheid. Daar doet ze het voor. "Ik besef hoe gezegend ik ben. Denk ik een bord vol problemen te hebben, ligt het bord van een ander voller."
Gerlinde komt elke veertien dagen bij een vrouw die hulp nodig heeft bij het snijden van groente. De vrouw kookt vervolgens zelf drie maaltijden: één maaltijd voor die dag, de rest wordt ingevroren. Daarnaast begeleidt Gerlinde mensen naar het ziekenhuis; brengt kinderen van en naar school; doet boodschappen.
De NPV is een prachtige organisatie waar rekening wordt gehouden met jouw wensen. De klik met een hulpvrager is ontzettend belangrijk. "Ik voel me gedragen, gerespecteerd en gewaardeerd door de NPV. Ik durf nee te zeggen als ik niet kan." Dus waarom moet iemand vrijwilliger worden? Gerlinde: "Het is verrijkend, je bent van waarde. Het leert je relativeren, want jij bent gezond. Je bent nodig en gaat blij naar huis vanuit intense dankbaarheid. Dat geeft energie en dat gun ik jou! Eigenlijk zijn mensen gewoon mooi!'
 

Meer berichten