Henk Vernooij. De honing van Imkerij Two Bee is te koop bij onder andere de Kaasspecialist Castellum. Meer info: www.imkerijtwobee.nl
Henk Vernooij. De honing van Imkerij Two Bee is te koop bij onder andere de Kaasspecialist Castellum. Meer info: www.imkerijtwobee.nl (Foto: )

Beton en grind zijn 'killing' voor de bij

Door Carola Rietdijk

Bloemrijke tuinen verdwijnen rap

De consumptie van honing neemt toe. Toch wordt ons ijverig bijtje bedreigd door de afname van het aantal bloemen in ons land. Imker Henk Vernooij maakt zich zorgen over het groeiend aantal betontuinen in Houten en pleit voor een bloemrijke gemeente.

HOUTEN – "De honingbij in Nederland is top of the bill", vertelt Henk Vernooij, imker en mede-eigenaar van Imkerij Two Bee. Henk is al vijfenveertig jaar gepassioneerd bezig met bijen en houdt, samen met Henk van Berkel, zo'n 150 volken op verschillende plekken in Houten en omgeving. Bijen houden is 'serious business'. Een wereld apart. De verslaggever, die duidelijk slecht heeft opgelet tijdens de biologieles, krijgt dan ook eerst een lesje over de bijenwereld. Want natuurlijk heet 'zo'n mand' een korf. Bijtjes zijn 'niet zielig' als ze na acht weken doodgaan. En nee, je vraagt ook niet hoeveel bijen er totaal zijn. Want je praat niet over de bij als individu, maar over de eenheid: het bijenvolk. Henk wijst op de bijen achter het glas en grapt: "Een imker is trouwens niet veel meer dan een ordinaire honingdief. Die bijen maken het werk en ik jat de honing eraf". Een aantal jaren geleden brak een crisis uit onder de bijen. Er was een ziekte, een wintersterfte. "Dat was best heftig en daar hebben we een hoop van geleerd. Inmiddels is die sterfte aardig onder controle en zijn we bezig een aantal bijen te telen die tegen die ziekte kunnen. Per saldo gaat het dus met de honingbij best goed. Maar het grootste probleem is dat het aantal insecten in z'n algemeenheid terugloopt", zegt Henk tevens voorzitter van de lokale bijenhoudersvereniging Kromme Rijn, Lek en IJssel. Dat heeft onder meer te maken met de toename van het aantal betontuinen. Ook de grascultuur en de bestrijdingsmiddelen in de landbouw zijn niet bevorderlijk voor het behoud van de bij. "Wij moeten met z'n allen meer bloemen in onze tuin hebben. Daarnaast zijn we met de gemeente Houten in gesprek of ze langs de Rondwegwal willen starten met het maaien en afvoeren van het gras. Dan wordt de grond armer. Want nu blijft het gras liggen en wordt het rijke grond. En op rijke grond groeien gras, distels, brandnetels en riet, maar geen bloemen." De gemeente heeft er wel oren naar en onderzoekt de mogelijkheden. "Als dat lukt zou de gemeente in één keer vijftig hectare bloemenweide krijgen op termijn. Dan zou Houten de bloemrijkste gemeente van Nederland kunnen worden", glundert Henk. De landschapscoördinator van stuurgroep Kromme Rijnlandschap probeert al langs een aantal weilanden stroken met bloemen in te zaaien. Henk is blij met dit soort initiatieven en geeft aan dat het over het algemeen nog incidenteel is. "Je moet bestendig bloemen krijgen. Zodat er elk jaar wat te eten is voor die beestjes." De ecologische tuin in de Houtense ecowijk Mandora is hier een mooi voorbeeld van. Smeert Henk trouwens het vloeibare goud dagelijks op zijn brood? De bijenkenner schudt zijn hoofd. Hij is niet zo'n zoetekauw.

Meer berichten