FH van den Berg. Het jubileum, op 15 september, wordt gevierd met een jeugdbingo gevolgd door een feestavond voor alle (oud-)leden.
FH van den Berg. Het jubileum, op 15 september, wordt gevierd met een jeugdbingo gevolgd door een feestavond voor alle (oud-)leden. (Foto: )

'Lekker spelen en proberen te winnen'

Càrola Rietdijk

50 jaar vrijwilliger bij VV Schalkwijk

Vrijwilligers zijn goud waard. Frans van den Berg is zo'n vrijwilliger. Hij zet zich al vijftig jaar met ziel en zaligheid in bij VV Schalkwijk. Op 15 september wordt de jubilaris in het zonnetje gezet.

SCHALKWIJK - "Ik heb een uitdaging. Kun je goed tellen?", vraagt materiaalman Frans van den Berg (67), beter bekend als FH, als de verslaggever aan komt lopen bij de kleedkamers van VV Schalkwijk. "Ik heb dertig ballen in plaats van veertig". FH duikt in de dozen met gloednieuwe voetballen en telt hardop opnieuw. Nog steeds ontbreekt die ene bal. De verslaggever speurt de kleedkamer af en ontdekt 'm uiteindelijk onder de dozen. Een grote lach breekt door op z'n gezicht. FH, geboren en getogen Schalkwijker en ware spraakwaterval, blikt terug op zijn vijf decennia bij de voetbalclub. Op z'n 16e wordt FH jeugdleider. Drie jaar later hangt hij zijn eigen voetbalschoenen aan de wilgen en stort hij zich vol overgave op het leider-trainerschap. Hij soms zijn functies op. "Jeugdleider, jeugdscheidsrechter, jeugdtrainer, twintig jaar in het jeugdbestuur en oh ja, ook nog tien jaar seniorleider van het derde. Je neemt alles op hè", lacht ie en wijst op het mobieltje dat op tafel ligt. "Dit is het tweede jaar dat ik de materialen doe. Ik ben ook jaren scheidsrechter-coördinator geweest en ben mede-oprichter van het clubblad. Ik ben daarnaast consul. Je mag ook zeggen veldenkeurder, da's beter hè." Tien jaar geleden wordt het traditionele bakken-toernooi omgedoopt in het '4x4 FHvdB-toernooi'. Ter ere van de tomeloze inzet van de Schalkwijker, die al zijn vrije uurtjes op het voetbalveld is te vinden. FH praat honderduit. "Schrijf je dat op? Nee hè." Even later: "Dit mag je wel opschrijven. Ik weet bijna alles van voetbal, een hele hoop. Als ze wat hebben, komen ze naar mij toe. Jongens, zeg ik dan, ik ga daar niet over, dan moet jij bij die persoon zijn." FH struikelt af en toe over zijn woorden, zo bezield praat hij over zijn club. "Nu moet ik even denken wat ik zeggen wou. Ik wil een hele hoop tegelijk zeggen", lacht FH. "Het is hier kleinschalig. Dat mag je best vermelden. Alle kinderen krijgen hier een kans. Dat houdt de vereniging zo spontaan. Dat is Schalkwijk. Ik hou ervan om hier met mensen om te gaan en praat graag met mensen. Ik heb één handicap: ik praat wel eens te vlug. Dat mag je er best inzetten, maar je moet het zelf weten hoor." Weer een lach op z'n gezicht. FH houdt wel van een grapje. "Ik wil graag actief zijn en wat doen voor de vereniging. Zeker omdat het hier zo laagdrempelig is. Kijk, ik ben jaren leider geweest. Mijn credo, mooi woord hè, was altijd: 'Lekker voetballen en proberen te winnen.' Dat mag je er best bijzetten. Een mooie kop ook. Ik hou van werkvoetbal. Mijn idool was altijd Wim Jansen van Feyenoord. Ook een werker in het veld. Ik zeg altijd: een pilsje smaakt beter als je met 2-1 wint, dan als je met 8-0 wint." FH is sinds kort met pensioen. VV Schalkwijk blijft zijn grote passie. "Zolang ik het leuk vind en ik kan het nog een beetje behappen, ga ik door."

Meer berichten