Tineke Rossel en Martin van Angeren voor Theater Aan de Slinger. Ook vrijwilliger worden? Kijk op www.aandeslinger.nl.
Tineke Rossel en Martin van Angeren voor Theater Aan de Slinger. Ook vrijwilliger worden? Kijk op www.aandeslinger.nl. (Foto: )

'De mensen zijn hier aardig. Toppie!'

Door Càrola Rietdijk

Vrijwilligers Theater Aan de Slinger

Theater Aan de Slinger viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. Het theater draait grotendeels op de inzet van een groep trouwe vrijwilligers.

HOUTEN - Muzikant Roel van Velzen zorgde ooit voor een spektakel in de grote Theaterzaal in Theater Aan de Slinger. Onderdeel van zijn voorstelling was een rookeffect op het podium. Voordat hij het in de gaten had, ging het brandalarm af. "Kijk, daar op rij 4, stoel 26, zit de gastvrouw. En links op stoel 1, ook rij 4, zit de stafmedewerker", wijst Martin van Angeren aan. "Zij ondernamen direct actie en de zaal was binnen no time ontruimd". De 70-jarige Martin is evenals zijn leeftijdgenoot Tineke Rossel al jarenlang betrokken bij het Houtense theater. Martin werkt al acht jaar bij Aan de Slinger: "Ik ben een theaterfreak, mijn hele leven eigenlijk al. Ik was gepensioneerd, wilde weer wat gaan doen en kon dit mooi combineren met de liefde voor theater." Martin is stafmedewerker en noemt zichzelf een 'veredelde gastheer'. Hij is eindverantwoordelijk voor een voorstelling. "Je hebt contact met iedereen. Elke voorstelling heeft z'n bijzonderheden, dat maakt het leuk." Tineke is vrijwilliger van het eerste uur. Ook zij zocht vrijetijdsinvulling toen ze stopte met werken. "Het is gewoon heel leuk werk. Leuke collega's en een goede sfeer, dat is natuurlijk ook belangrijk. Ik ben gastvrouw en ontvang de mensen en wijs ze de weg enzo." Onder de bezielende leiding van directeur Arjen Berendse en een aantal vaste medewerkers, houdt zo'n zestig vrijwilligers het theater draaiende. De saamhorigheid is groot. "Ik denk niet dat het theater kan draaien zonder vrijwilligers, dat gaat gewoon niet," zegt Tineke. "Nee, dat denk ik ook niet", reageert Martin. "We doen het met z'n allen. We proberen met elkaar de gasten en de artiesten 't naar hun zin te maken. We hebben een gastenboek, waarin artiesten iets mogen schrijven. Er staan hele leuke en dankbare dingen in." 'Gezellig hier. Leuke kleedkamers. De mensen zijn hier aardig. Toppie! We willen weer terugkomen'. Tineke somt wat krabbels op. Of artiesten wel eens gekke wensen hebben? Martin: "Nee, wel leuke dingen. Zo hadden we een keer een fado-zangeres. Ik vroeg wat ze wilde drinken in de pauze en toen zei ze: Ik lust wel een jong borreltje. Dat verraste mij, dus ik dacht dat ze een geintje maakte. Maar het was serieus, het was goed voor haar stem." "En, heb je het opgelost?", vraagt Tineke lachend. "Nou, we hadden het toevallig." Kindervoorstellingen zijn bij de twee enthousiaste vrijwilligers favoriet. Tineke: "Vanuit Kunst Centraal komen ze soms met 300 kleine kinderen. Het is altijd een sport hoe je die kinderen zo snel mogelijk naar binnenkrijgt." "Er gebeurt van alles. Sommigen komen hier voor het eerst, dan zie je die spanning. Ze gaan een 'zwart gat' in, alles wordt donker en dan … gebeurt de magie. Dit is gewoon een heel gezellig, intiem en warm theater", zegt Martin en kijkt vergenoegd rond. Tineke knikt instemmend: "Ja, dat is het precies. Ik ben blij dat het er is."

Meer berichten