Pieter de Boer met zijn echtgenote Eveline. Het spel is o.a. te koop bij Boekhandel Den Hertog in Houten en bol.com. Info: www.maestromusic.eu.
Pieter de Boer met zijn echtgenote Eveline. Het spel is o.a. te koop bij Boekhandel Den Hertog in Houten en bol.com. Info: www.maestromusic.eu. (Foto: )

'Nr. 9 is geen fluit maar een fagot'

Door Càrola Rietdijk

Bordspel over klassieke muziek

Houtenaar Pieter de Boer bedacht vanaf zijn zolderkamer het dubbelzijdige gezelschapsspel Maestro: leuk en leerzaam voor kleine én grote muziekliefhebbers.

HOUTEN - Door de zomerse temperaturen lijkt Sinterklaas nog ver weg. Toch liggen de eerste pepernoten alweer in de supermarkt. Bovenaan het verlanglijstje van de verslaggever prijkt het klassieke en vernuftige muziekspel Maestro. Pieter de Boer (47), bedenker van dit spel, vertelt bevlogen over zijn uit de hand gelopen hobby. "Ik ben veiligheidsdeskundige in de bouw. Dat heeft hier niets mee te maken", zegt Pieter als hij uit de doeken doet hoe zijn geniale idee over het muzikale bordspel is ontstaan. Hij noemt zichzelf 'geen speldeskundige maar een hobbyist'. "Ik ben een hele grote muziekliefhebber en ik vind ook spellen heel erg leuk." Pieter loopt naar de kast in z'n woonkamer en toont een flinke verzameling gezinsspellen. Hij vraagt zich vier jaar geleden af waarom er geen leuke muziekspellen zijn. "Nou, als het er niet is, dacht ik, dan kan ik er ook een zelf maken." Pieter gaat knippen en plakken. Hij heeft een beeld in gedachten, tekent het plaatje uit en gaat ermee 'klungelen'. "Gewoon proberen, een beetje bijschaven en dan met anderen spelen. Er vroegen allerlei mensen: Kan ik het kopen? Als je dat spel aan iemand anders wil geven, dan is het wel dertig uur knippen ofzo. Dat is zoveel werk. Het was gewoon voor het gezin bedoeld eigenlijk en een beetje voor vrienden. Ik heb een doos vol met die knipdingen nog boven liggen", lacht Pieter. Pieter is zo'n twee jaar bezig om te experimenteren en besluit dan zijn spel professioneel te laten ontwerpen en drukken. Maestro Ensemble is de simpelere variant voor kinderen vanaf zeven jaar. Op de andere kant van het bord bevindt zich de strategische versie Maestro Symphony bedoeld voor kinderen van 12 jaar en ouder. Met de QR-code op de kaartjes, een leuk technisch snufje, kunnen de spelers ook nog even luisteren naar het muziekstuk. Pieter ziet zichzelf als idealist. Het gaat hem niet om geld verdienen. Hij wil mensen, jong en oud, graag laten kennismaken met klassieke muziek. "Soms zijn kinderen met elkaar aan het spelen en zegt er eentje: ik wil eigenlijk die grote viool. En dan zegt een ander: nee joh, dat heet cello. Of: ja, ik neem die fluit nummer 9. Dan zegt een ander kind: dat is geen nummer 9, dat is een fagot. Die kinderen, die verder helemaal niets van instrumenten weten, gaan het elkaar uitleggen. Daar word ik heel erg blij van. Dat is mijn droom, zeg maar." Pieter beschikt over de verrassende vindingrijkheid van Willie Wortel en zijn enthousiasme is voorlopig niet te stuiten. Zo ontwierp hij ook een kwartetspel en dobbelspelletje met muziekinstrumenten en een spel over veiligheid. Tussen alle spelregels door laat hij nog snel even een zelfontworpen brilletje zien, dat mensen laat ervaren hoe het is om kleurenblind te zijn. "Als je er eenmaal in zit, rolt het vanzelf door eigenlijk. Dat is een beetje het probleem", grijnst Pieter. "Mijn vrouw zegt: je hebt elke keer weer andere ideeën."

Meer berichten