Buurvrouwen Anja Roubos en Remke Perk-Jansen op de plek van de toekomstige Tuin der Tuinen. Meer info: www.tuindertuinen.nl.
Buurvrouwen Anja Roubos en Remke Perk-Jansen op de plek van de toekomstige Tuin der Tuinen. Meer info: www.tuindertuinen.nl. (Foto: )

'Beter tuin dan beton'

Carola Rietdijk

Tuin der Tuinen wint publieksprijs

De glansrijke winnaar van de Groene Keus 2018, een initiatief van het DuurzaamheidsFonds Houten, is het project Tuin der Tuinen. Een ecologische en sociaal duurzame buurttuin als verbinding tussen de bestaande wijk de Tuinen en de nieuwbouwwijk de Kiem van Houten. Anja Roubos en Remke Perk-Jansen trekken de kar van dit lokale initiatief.

HOUTEN - De bewoners van de Narcissentuin kijken uit op een uitgestrekt maïsveld. Ze weten dat er in de nabije toekomst een nieuwbouwwijk zal verrijzen. Tijdens een buurtborrel beseffen ze zich dat het wel eens de laatste vrije buurtbijeenkomst zou kunnen zijn. Want met een mogelijke 'massive hoogbouw' voor de deur wordt alles anders. "Wat zouden we eigenlijk zelf willen?", vragen ze zich af. De meest wilde ideeën passeren de revue. Eentje blijft er hangen: een bloemrijke bijen- en vlindertuin. "'s Ochtends deden we de gordijnen open. Een buurman had een bord op de hoek van het maïsveld getimmerd met daarop 'de Tuin der Tuinen, hier begint het'", zegt Anja Roubos. Ze voert samen met Remke Perk-Jansen namens de wijk meestal de gesprekken. "Iedereen die langsreed stopte bij het bord en dacht: hé, hier gebeurt iets. Het zette ons aan het denken: je kunt met een eenvoudig middel mensen bij elkaar brengen." Remke licht toe dat de tuin bedoeld is als community-building. "Het gaat om verbinding, ontmoeten en biodiversiteit. Wat er vernieuwend aan is, is dat wij toekomstige parkeerplaatsen gaan vergroenen." Ze wijst op de strook grond pal tegenover haar huis. "We kunnen dan iets toevoegen aan wat er al is en niet afbreken of zeuren wat we niet willen. Een open houding naar de nieuwe bewoners speelt ook mee. Want zo'n vuurlinie aan weerstand, daar zou ik ook niet willen wonen." Anja: "Wij hebben hier een tijdje langs elkaar heen geleefd en weten dus hoe het is om elkaar niet te zien en dat het een buurt verarmt in plaats van verrijkt." Het groene buurtproject gaat gaandeweg steeds meer leven. Remke en Anja verrichten het nodige lobbywerk. Enthousiast, gedreven en een tikkeltje strijdvaardig. Weloverwogen bedenken ze hoe de groene zone eruit moet komen te zien en hoe deze tegenwicht biedt aan de verstening die op stapel staat. Ze pleiten er ook voor dat de nieuwe bewoners hun tuin bij-vriendelijk gaan maken. Remke: "Dat iedereen hier bewustzijn van krijgt en ook zo zijn tuin gaat inrichten in plaats van allemaal plat betegeld." Zo rollen ze van het ene idee in het andere. Ze krijgen veel bijval. Remke: "Heel veel partijen zijn geïnteresseerd." Anja: "Iedereen wordt wel blij van het positieve geluid, geloof ik. We hebben wel een lange adem nodig, want het gaat echt nog een tijd duren." De dames hebben zichtbaar lol in hun missie en dromen al van uitbreiding. Wat hun ultieme droom is? Remke lacht: "Mag ik even helemaal los? Dat de tuin verbonden wordt met al het groen om de Kiem heen. Een grote bloemenzee en alles bij-vriendelijk. Zoals de imker dat zo mooi zegt: een bed and breakfast voor de bijen."

Meer berichten