Burgemeester De Jong feliciteert hem. Dr. Jules Schagen van Leeuwen is voortaan officier in de orde van Oranje-Nassau. Foto: St. Antonius
Burgemeester De Jong feliciteert hem. Dr. Jules Schagen van Leeuwen is voortaan officier in de orde van Oranje-Nassau. Foto: St. Antonius (Foto: tfp)

Grote betrokkenheid bij zijn patiënten

Bewerkt door redactie

Dr. Jules Schagen van Leeuwen

Tijdens zijn afscheidssymposium-donderdag 29 november-als gynaecoloog van het St. Antonius is dr. Jules Schagen van Leeuwen tot zijn grote verrassing geridderd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

NIEUWEGEIN/HOUTEN - Burgemeester De Jong van Houten speldde hem het lintje op. Jules Schagen van Leeuwen ontving de koninklijke onderscheiding op voordracht van zijn collega's voor de bijzondere wijze waarop hij invulling heeft gegeven aan zijn vak als gynaecoloog. En voor de manier waarop hij zijn kennis en kunde op het gebied van verloskunde en gynaecologie heeft gedeeld. Hij heeft hiermee nationaal én internationaal niet alleen bijgedragen aan het opleiden van zorgverleners maar ook aan het welzijn van vele patiënten. Binnen het St. Antonius en ver daarbuiten staat hij bekend om zijn expertise in de behandeling van overgangsklachten (menopauze) en het behandelen van ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie (premenstrueel syndroom). Op dit laatste onderwerp is hij in 1991 gepromoveerd. Daarnaast is hij gespecialiseerd in complexe buikchirurgie, onder meer bij eierstokkanker. Patiënten komen uit verschillende delen van Nederland naar het St. Antonius om door hem behandeld te worden. Naast zijn medische expertise toont hij grote betrokkenheid bij zijn patiënten. Zelfs op zijn vrije dag en in het weekend bezoekt hij regelmatig zijn patiënten. Daarnaast vond hij ook nog de tijd om zitting te hebben in tal van commissies in het ziekenhuis én heeft hij als opleider een belangrijke bijdrage geleverd aan het opleiden van nieuwe gynaecologen en tropenartsen. Hij blinkt uit in de wijze waarop hij kennis en kunde overdraagt en weet te inspireren en verbinden. Ook is hij één van de grondleggers van Research & Development in het St. Antonius en zijn veel van zijn onderzoeken gepubliceerd in vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften waaronder in the New England Journal of Medicine en de Britsch Journal of Obstetrics & Gynaecology. Het delen van zijn kennis en kunde beperkt zich niet tot Nederland. Als voorzitter van het Berekum Hospital Fund maakt hij zich sterk voor de fondsenwerving van een nieuw verloskamercomplex in Ghana met ruimte voor 100 kraamvrouwen. Sinds 2013 is hij ook bestuurslid bij Artsen naar Ontwikkelingslanden (SANO) en oprichter en penningmeester van de werkgroep International Safe Motherhood and Reproductive Health. Zo is hij een inspirator voor veel jonge gynaecologen met een missie en een voorbeeld voor dokters die een warm hart hebben voor zieke vrouwen in lage inkomens landen. Bestuurslid Luc Demoulin van het St. Antonius Ziekenhuis roemde en bedankte de gynaecoloog om nog veel meer dan bovengenoemde verdiensten: "Wij zijn Jules enorm dankbaar voor zijn onuitputtelijke bijdrage in de zorg voor onze patiënten en zijn blij dat hij hiervoor geëerd is met deze koninklijke onderscheiding."

Meer berichten