Foto: tfp

'Buren zien culturen'

HOUTEN - Opnieuw was College De Heemlanden de gastvrije omgeving waar oude en nieuwe Houtenaren elkaar ontmoetten aan het begin van het nieuwe jaar. In een vrolijk feestelijke sfeer waren zo'n tweehonderd volwassenen en kinderen bij elkaar. Dit jaar waren er nieuwe Houtenaren aanwezig uit o.a. Armenië, Iran, Irak, Myanmar, Syrië, Afghanistan, Ethiopië, Eritrea en Somalië. Voor velen van hen is Houten de veilige woonplek geworden na een pijnlijke vlucht uit de vertrouwde omgeving.

Allen zouden kunnen vertellen van oorlog, bedreiging en dood die dagelijks in hun 'oude' land om hen heen waren.

Een grote groep Nederlanders vierde deze ontmoeting van culturen mee. Een Rad van Avontuur draaide voor de kinderen, die kleurige prijsjes mee naar huis namen.

De meesten wilden geschminkt worden. Op het podium vertaalden inwoners uit Eritrea, Afghanistan en Syrië dat wat gezegd werd voor 'hun' mensen.

Er was veel muziek. Kamal zong een Nederlandse vertaling van een Arabische schlager; Amini zong Afghaans. We dansten een Somalische dans en een jongerengroep uit twee kerken zong nummers uit hun Kerstmusical. Natuurlijk hadden velen hun best gedaan op smakelijke gerechten uit het eigen land. Voor zoetekauwen en liefhebbers van hartige hapjes was er meer dan genoeg. En er werd gepraat: kennis maken met elkaar, Nederlands oefenen, quizvragen beantwoorden …

Meer berichten