"Je leert jezelf beter kennen, je leert samenwerken, leidinggeven, met allerlei soorten mensen en culturen omgaan." Het enthousiasme spat er vanaf als Elena over haar droom vertelt. Foto: Jolanda Roke.
"Je leert jezelf beter kennen, je leert samenwerken, leidinggeven, met allerlei soorten mensen en culturen omgaan." Het enthousiasme spat er vanaf als Elena over haar droom vertelt. Foto: Jolanda Roke. (Foto: jolanda)

Elena Roke (15) wil mee met de 'School at Sea'

Marije ten Böhmer

Elena Roke (15) wilt haar droom achterna gaan. Haar droom? Een half jaar – van de herfstvakantie tot de meivakantie - varen over oceanen met 'School at Sea'. Elena hoopt vooral veel over zichzelf te leren terwijl ze onder andere Kaapverdië, Curaçao en Panama aandoet.

HOUTEN - "Een vriend van de jeugdscouting heeft meegedaan aan School at Sea. Hij kwam heel enthousiast terug, had vrienden voor het leven gemaakt en was anders geworden; zelfstandiger, meer volwassen. Toen dacht ik, dat wil ik ook! Ik wil mijzelf ontwikkelen." Het enthousiasme spat van Elena af als ze vertelt over School at Sea. "Je leert jezelf beter kennen, je leert samenwerken, leidinggeven, met allerlei soorten mensen en culturen omgaan. Dat lijkt mij fantastisch. Natuurlijk ga ik tijdens dat proces mijzelf ook tegenkomen. Dat hoort erbij, daar leer je het meeste van." Elena: "Mijn school, O.R.S. Lek en Linge, staat gelukkig achter deze onderneming. Dat is ook een vereiste. Net als dat school er niet onder mag lijden. Toetsen maak je ook op dezelfde dag als je medeleerlingen in Nederland. Door het tijdsverschil hooguit op een ander tijdstip.' Elena lachend: 'Ja, je wordt niet om drie uur 's nachts uit je bed getrokken voor een toets." Er is professionele bemanning. Die grijpen alleen in als de veiligheid in gevaar komt," vertelt Elena. Ze vervolgt: "Een groep was een keer toiletpapier vergeten. De bemanning had dat door maar zei niks. Ja, toen moest de groep op een gegeven moment terugvaren. Tijdens de reis moet je ook solliciteren voor functies aan boord. De functie die ik het liefste wil vervullen? De functie van kapitein. Ik houd van leidinggeven." Deelname aan School at Sea kost 22.000 euro. Dat moeten deelnemers via sponsoring bijeenkrijgen. Elena heeft inmiddels een derde bij elkaar. "'Ik heb bijvoorbeeld 2000 kerstkaarten verkocht en er zijn bedrijven die mij sponsoren. Nu ben ik bezig met de verkoop van zakjes paaseieren. Ik verzin allerlei projecten. Alle kleine beetjes helpen en als een bedrijf mij wilt sponsoren, doe ik daar zeker iets voor terug." https://elenaatsea.jouwweb.nl/.

Meer berichten