Deze expositie over Houten Castellum is echt veel meer dan slechts potjes kijken. In het midden Pieter Frederiks. Foto: Marije ten Böhmer.
Deze expositie over Houten Castellum is echt veel meer dan slechts potjes kijken. In het midden Pieter Frederiks. Foto: Marije ten Böhmer. (Foto: marije)

Expositie 'Van ijzertijd tot nieuwbouwwijk'

Marije ten Böhmer

HOUTEN - 'Van IJzertijd tot Nieuwbouwwijk' is de naam van de nieuwe tentoonstelling van de Houtense archeologische werkgroep Leen de Keijzer. De voorstelling is te zien vanaf zaterdag 18 mei en geeft een inkijkje in de geschiedenis van Houten Castellum. Het museum is gevestigd op de zolder van Het Oude Station en geopend op dinsdag en zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur. Pieter Frederiks, projectleider van de tentoonstelling, vertelt: "Het idee voor een tentoonstelling over de geschiedenis van Houten Castellum ontstond toen daar jaren geleden een grote opgraving werd gedaan. Het gebied was door het landschap vroeger bij uitstek een plek waar mensen graag woonden. Het is daarom ook een archeologisch monument (beschermd terrein omdat op of in de bodem resten van menselijke aanwezigheid in het verleden bewaard zijn gebleven red.)." Frederiks vervolgt: "Toen de grond werd onderzocht, ging er een nieuwe wereld open." Er zijn onder andere resten gevonden van boerderijen, voorraadschuren en bruggetjes. En vondsten, bijvoorbeeld mantelspelden, die duiden op handels- of huwelijksrelaties met mensen uit Engeland en Germanië," vertelt Frederiks enthousiast. "De meest unieke vondst is een boomstamkano. Een vondst met internationale allure. In de tentoonstelling is deze niet te zien. Hij ligt in Lelystad onder water ter conservering." Joop van Herwijnen, een van de leden van de archeologische werkgroep, vult aan: "Er zijn ook fuiken van wilgentenen gevonden." Van Herwijnen vervolgt: 'Verder hebben we geprobeerd om uit de duizenden vondsten, de zogenaamde snoepjes te halen. Dat is wel een karwei. We werken dan ook hard met elkaar. Met veel aandacht, discipline en enthousiasme." Frederiks en Van Herwijnen zijn erg trots. "Door de verschillende vondsten, zit er veel samenhang in de voorstelling. Het is een verhaal over mens én natuur. Veel meer dan alleen potjes kijken. We hopen mensen met de voorstelling te laten zien wat er allemaal is gebeurd in Houten. Dat Houten Castellum een uniek plekje is met een rijke geschiedenis," aldus Van Herwijnen. http://www.archeologiehouten.nl/.

Meer berichten