Foto: Lex van Steenis
Foto: Lex van Steenis

GGD vaccineert ruim vierhonderd meisjes tegen baarmoederhalskanker in Houten

HOUTEN – In Sporthal de Wetering werd gisterenmiddag gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. Alle meisjes die dit jaar 13 jaar zijn of worden, hebben een oproep gekregen om zich tegen de ziekte te laten vaccineren. Ook meisjes tot 17 jaar die de prik nog niet eerder hadden gehad, waren welkom.

Door Lex van Steenis

De GGD regio Utrecht is in september weer gestart met de HPV-groepsvaccinaties in 16 gemeenten van de provincie Utrecht. In totaal worden 10.000 meisjes opgeroepen (geboortejaren 2002-2006). Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om dit najaar de meningokokken ACWY-vaccinatie in te halen, voor jongens en meisje die deze dit voorjaar gemist hebben.

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer 200 vrouwen per jaar overlijden aan de ziekte. Vrouwen kunnen de ziekte krijgen na infectie met HPV (humaan papillomavirus). Het virus wordt in de meeste gevallen overgebracht tijdens geslachtsgemeenschap. Er zijn minstens 13 soorten HPV die kanker kunnen veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschermt tegen de twee gevaarlijkste soorten die 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinatie bestaat uit twee prikken waar minstens vijf maanden tussen dient te zitten. Na het halen van de twee vaccinaties is een vrouw maximaal beschermt tegen baarmoederhalskanker.

Bij de meeste meisjes verliep het vaccineren voorspoedig. Hier en daar waren wel wat tranen, maar dat kwam niet altijd door het prikken zelf. Sommige meisjes raakten even in paniek net voordat ze werden geprikt. De angst en spanning nam dan de overhand en de emoties kwamen er even uit. De prikker van de GGD neemt in dat soort gevallen altijd wat extra tijd om de jongere gerust te stellen en bij onduidelijkheid eerst wat extra voorlichting te geven voor het vaccineren.

'We mochten zelf kiezen'
De drie zussen Meike (12 jaar), Bente (14 jaar) en Lieke (15 jaar) lieten zich gisteren ook vaccineren tegen HPV. Lieke: "We proberen er maar een gezellige zussenmiddag van te maken, maar een prik halen is natuurlijk nooit leuk. We mochten van onze ouders zelf kiezen of we ons wel of niet zouden laten vaccineren. Klasgenoten vertelden dat de kans op bijwerkingen heel klein was. Dat stelde ons gerust en we besloten om de prik te halen. We willen de kans om baarmoederhalskanker te krijgen minimaliseren."

De 16-jarige Nora besloot zich gisteren alsnog te laten vaccineren. "Toen ik 13 was, was ik ontzettend bang voor prikken. Ik wilde het onder geen beding. Ook was de HPV-vaccinatie toen negatief in de media. Er werd veel aandacht besteed aan de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Mijn moeder had destijds een gesprek met een vriendin wiens dochter zich ook niet liet vaccineren. Ik was opgelucht dat ik van mijn moeder ook niet per se hoefde, want ik zag er erg tegenop. Toen ik een paar weken geleden weer een oproep van de GGD zag liggen, heb ik het informatieboekje doorgelezen. Ik heb toen alsnog tegen mijn moeder gezegd dat ik mij graag wilde laten vaccineren, omdat ik geen risico wilde lopen op besmetting met de ziekte. Nu ik zestien ben, snap ik waarvoor de vaccinatie is. Drie jaar geleden dacht ik vooral aan de pijn van de prik."

Een vaccinatie inhalen?
Jeugdarts Eltje Boon, werkzaam bij de GGD regio Utrecht, laat weten blij te zijn met de opkomst van afgelopen voorjaar. Gemiddeld gaf 70 procent van de meisjes gehoor aan de oproep voor de HPV-vaccinatie en 80 procent van de jongens en meisjes haalden de prik tegen meningokokken ACWY. Mocht je als puber tot 18 jaar nog een vaccinatie willen inhalen? Neem dan contact op met servicecenter van de GGD via 033-4600046 of kijk op de website www.ggdru.nl.

Meer berichten