Cor Spronk ontvangt de Groene Keus 2019 trofee uit handen van Gijs van Kuik en Hilde de Groot.
Cor Spronk ontvangt de Groene Keus 2019 trofee uit handen van Gijs van Kuik en Hilde de Groot. (Foto: Gerard van Westrienen)

Uitslag verkiezing Groene Keus 2019

HOUTEN - Zaterdagmiddag 9 november vond de uitreiking van de Groene Keus 2019 plaats. Dit gebeurde tijdens het Fair en Duurzaam festival in College de Heemlanden in Houten. Winnaar van de Groene Keus werd ‘Huiselijk regenwater’, het project dat door een aantal bewoners van ecowijk Mandora was ingediend. Dit project heeft als doel dat Houtense huishoudens die een regenwatersysteem gaan aanleggen, hun ervaringen delen met andere woningeigenaren, gemeente Houten, provincie Utrecht, Vitens en met waterschap Stichtse Rijnlanden.

Het in deze woningen al aanwezige dubbele waterleidingsysteem wordt gekoppeld met een grote waterzak in de kruipruimte en een pomp, opdat toiletten met regenwater gespoeld kunnen worden en wasmachines en buitenkranen ook op het regenwater in plaats van op het drinkwatersysteem zijn aangesloten. De toegekende gift uit het Duurzaamheidsfonds wordt gebruikt om het watergebruik te monitoren en ervaringen uit te wisselen. Op die manier wordt het huiselijk regenwater systeem bekender en wellicht uiteindelijk standaard geleverd bij iedere Houtense nieuwbouwwoning!

Voorzitter van het Duurzaamheidsfonds Houten Gijs van Kuik maakte de winnaar van de Groene Keus bekend en hij meldde daarbij dat dit jaar vjjf projecten gehonoreerd zijn met verschillende bedragen tot 5.000 euro. Zo wil de organisatie van de Varsity de energievoorziening van hun jaarlijkse roeihappening graag verduurzamen. De Recyclefabriek (onderdeel van de Krachtfabriek) wil plastic hergebruiken en kan met de financiële ondersteuning uit het ‘wegwerp’ plastic medailles voor Houtense sportclubs maken en daarmee de bewustwording voor hergebruik bevorderen. De Techniekfabriek die al jaren naschoolse activiteiten voor kinderen rond techniek verzorgt, kan met het geld lesmateriaal aanschaffen om kinderen bekend te maken met de mogelijkheden van waterstof. Tenslotte kan Stichting aan de Slinger met hulp van de gift de beoogde theatervoorstelling ‘Dochters en Zonen’ realiseren. Deze voorstelling moet makers en publiek aan het denken zetten over de toekomst voor de jeugd van Houten. Al met al prachtige en heel diverse projecten die Houten weer een beetje duurzamer kunnen maken.

Meer berichten